Забавен английски – Приказно изкуство Уроци по английски език и рисуване

Знанието е безценно

Тук може да научите защо тривиални мерки, като миенето на ръцете, са важна и ефективна мярка в предпазването от заразяване с COVID-2019.

Заразата с COVID-2019 се предава от малките капчици, които заразеният човек отделя при кашляне, кихане или издишване. Тези капчици падат по повърхностите около човека. Ако ние ги пипаме и след това пипаме лицето, устата, очите и носа си, можем да се заразим. Можем също да се заразим, ако вдишаме от тези капчици. Затова е важно да спазваме дистанция от метър, когато някой кашля и киха.

Досегашните проучвания показват, че заразата се предава по-скоро чрез въпросните капчици, отколкото по въздуха.

Основният начин, по който се разпространява болестта, е чрез дихателни капчици, отделени от човек, който кашля. Рискът от заразяване с COVID-2019 от човек без никакви симптоми е много малък. Но нека се има предвид, че много хора, заразени с новия вирус, имат леки симптоми, особено в началния стадий. Затова е възможно да се заразите от човек, който има само лека кашлица и не се чувства болен. СЗО анализира идващите нови данни по отношение на методите на заразяване и ще продължи да актуализира информацията по въпроса.

Как да защитите себе си и да предотвратите разпространяването на заразата?

Следете последната информация относно епидемията от COVID-19 на страницата на Световната здравна организация (СЗО: https://www.who.int/) или на страницата на местната здравна организация – РЗИ Стара Загора (https://www.rzi-starazagora.org/) или на страницата на Министерството на здравеопазването (http://www.mh.government.bg/bg/). Регистрирани са случаи на COVID-19 и има няколко епидемии в различни страни по света. Властите в Китай и някои други страни са успели да забавят или спрат епидемиите в своите държави. Въпреки това ситуацията е непредсказуема, така че следете редовно за новини по въпроса.

Можете да намалите шансовете да се заразите или да разпространите COVID-19, като вземете някои съвсем прости предпазни мерки.

 • Редовно и щателно почиствайте ръцете си с гел за ръце на основата на алкохол или ги измивайте с вода и сапун. Измиването на ръцете с вода и сапун или почистването им с гел на алкохолна основа убива вирусите, които може да са по ръцете ви.
 • Стойте на поне метър разстояние от кашлящи и кихащи хора. Когато някой кашля или киха, той разпространява малки капчици от носа или устата си, които може да съдържат вируса. Ако сте прекалено близо, може да вдишате тези капчици, включително вируса COVID-19, ако човекът, който кашля, е заразен с него.
 • Избягвайте да пипате очите, носа и устата си. С ръцете си пипаме най-различни повърхности и по тях може да се закачи вирус. Щом веднъж попадне по ръцете ви, вирусът може да влезе в организма ви през очите, носа и устата и да ви разболее.
 • Уверете се, че хората около вас имат добра дихателна хигиена. Това означава да покривате носа и устата си със салфетка или със свит лакът, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете салфетката моментално. Капчиците секрет от носа и устата разпространяват вируси. Като спазвате добра дихателна хигиена, защитавате хората край вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.
 • Останете у дома, ако почувствате, че не ви е добре. Ако имате треска, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ и се обадете предварително. Следвайте съветите на регионалната здравна инспекция. Националните и регионалните здравни инспекции имат най-актуалната информация за ситуацията в района ви. Като се обадите предварително, вашият лекар ще има възможност бързо да ви насочи към най-подходящото лечебно заведение. Това ще ви защити и ще спомогне за спиране на разпространението на вируси и други инфекции.
 • Информирайте се редовно за най-новите горещи зони с COVID-19 (градове или области с бурно разпространение на COVID-19). Ако е възможно, избягвайте пътуването – особено ако сте по-възрастен човек или имате диабет, сърдечно или белодробно заболяване. Шансът да се заразите с COVID-19 е по-голям в тези области.

Предпазни мерки относно хората, които са в или наскоро са се завърнали (през последните 14 дена) от зони с разпространение на COVID-19

 • Следвайте горните предписания (предпазните мерки за всички)
 • Изолирайте се у дома, ако почувствате, че не ви е добре, дори да имате леки симптоми като главоболие, леко завишена температура (37.3 С или по-висока) и леко течащ нос, докато се възстановите. Много е важно да има кой да ви доставя провизии или ако трябва да излезете за нещо, например за да купите храна, да носите маска, за да предпазите другите от заразяване.
  Като избягвате контакт с други хора и посещенията на медицински центрове, ще помогне на тези центрове да работят по-ефективно и ще може да защити по-добре вас и другите от евентуално COVID-19 и други вируси.
 • Ако имате треска, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ своевременно, тъй като това може да се дължи на дихателна инфекция или друго сериозно състояние. Обадете се предварително и кажете на личния си лекар, ако наскоро сте пътували или сте имали контакти с пътували хора.
  Като се обадите предварително, давате възможност на лекаря си бързо да ви насочи към правилното медицинско заведение. Това може да подпомогне спирането на разпространението на COVID-19 и други вируси.

Трябва ли да се притеснявам от COVID-19?

Заболяването, причинено от инфекция с COVID-19, протича леко в общия случай, особено при децата и младежите. Въпреки това тази инфекция може да причини сериозно заболяване: около 1 на 5 човека, които се заразят, се нуждаят от болнично лечение. Нормално е хората да се тревожат как епидемията от COVID-19 ще се отрази на тях и близките им.

Може да канализираме своите тревоги в действия, които да предпазят нас, близките ни и обществото. Първото и най-важно сред тези действия е редовното и щателно измиване на ръцете както и спазване на добра дихателна хигиена. Второто е да се информирате и да следвате съветите на местните здравни институции, включително всички ограничения, които се налагат на пътувания, движение и събирания (масови мероприятия).

Можете да научите повече за това как да се предпазите на адрес: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public (*вече съм публикувала извадка от статията в предишна публикация).

Каква е вероятността да се заразя с COVID-19?

Рискът зависи от това къде се намирате – и по-важното, дали там се развива епидемия от COVID-19.

За повечето хора в повечето региони рискът от зараза с вируса е все още слаб. Въпреки това в момента има места по света (градове и области), където болестта се разпространява. За хората, които живеят там, или посещават тези места, рискът от зараза е по-висок. Правителствата и здравните институции вземат сериозни мерки всеки път, когато се идентифицира нов случай на COVID-19. Трябва да се спазват всички местни ограничения относно пътуване, движение и масови мероприятия. Спазването на мерките за ограничаване на болестта ще намалят риска ви от заразяване и разпространението на COVID-19.

Епидемията с COVID-19 може да бъде овладяна и предаването на заразата може да бъде спряно, както бе показано в Китай и някои други страни. За нещастие нови епидемии се появяват с голяма скорост. Важно е да сте наясно със ситуацията в мястото, където възнамерявате да отидете. СЗО всеки ден публикува актуална информация за ситуацията с COVID-19 по целия свят.

Можете да я намерите тук: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Източник: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Превод: Ана Нанева

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *